Torrent Nedir ?

torrent nedir



Evet arkadaşlar .. Yazıma giriş yapmadan ilk önce belirtmek isterim ki sizinde bildiğiniz üzere sitemiz ‘DepoTorrent ‘ adı üzerinde torrent oyunların , filmlerin , müziklerin ve çeşitli programların  paylaşımının yapıldığı bir sitedir. Torrent dosya paylaşımı dünyada yaygın olan bir paylaşım olmakla birlikte çoğu konuda olduğu gibi ülkemizde kullanımı fazla olmayan bir dosya paylaşım sistemidir. İlk olarak ‘Torrent nedir? ’ sorusuna cevap vermek istiyorum .

Torrent Nedir ?

İnternet üzerinden bir dosyayı indirmek için gerekli olan dosyaları içinde barındıran .torrent isimli küçük bir dosyadır. Örneğin  indirdiğiniz torrent dosyasının küçük boyutta olmasının nedeni içerisinde indireceğiniz dosyanın yerine indirme işlemine başlayacağınız dosyalara yönlendirme bilgilerinin içerisinde bulunmasıdır. Dünya genelinde geniş bir kullanım ağının , kitlesinin olduğunu belirtmeden geçmemek gerekir. En önemli özelliğinin daha hızlı dosya transferi gerçekleştirmesi olmasıda en büyük artılarından birisi . İndirme kısıtlaması olmadan istediğiniz dosyayı indirebilirsiniz. Bu yönüyle internet kullanıcılarını üzerine çekmektedir. İndirirken çok zorlandığınız part part uğraştığınız indirme sürecinin ,  internet hızınıza bağlı kat ve kat düştüğünü gördüğünüzde torrent vazgeçilmeziniz olacaktır . En hızlı indirme işlemini sağlayan torrent’i şiddetle tavsiye ediyoruz.

Özetle ;
Arada bir izleyici (verilen dağıtılmasına yardımcı ve istatistiklerin tutulmasını sağlayan) ile birbirini daha hızlı bulan bilgisayar kullanıcıları yine birbirlerinde bulunan aynı dosyayı kendi aralarında aktarmaktadır , yani aynı dosyanın paylaşıldığı bir küme oluşturmuşlardır. Arada izleyici olmadan da dosya paylaşımı yapılabilmektedir.  Özetle torrentin açıklaması budur .


Torrent Dosya Paylaşımı Torrent hakkında bu açıklamaları bilmeniz yeterli fakat bazı terimlerin açıklamasınıda yapmak istiyorum. 

Uploader :  Paylaşımı yapan, yani bilgisayarındaki dosyayı torrent sitesine yükleyen kullanıcılara denir.
Leecher :   Uploder kullanıcıs
ının sunduğu yani paylaştığı dosyayı indiren kullanıcılara denir.
Seeder :     Uploader kullanıcısının sunduğu paylaşımları indirdikten sonra diğer kullanıcılarında indirebilmesi için dosyayı paylaşımda tutan kullanıcılara denir.
Hit-Run :    Kullanıcıların dosyayı indirdikten sonra seed etmeden dosyayı görevlerden silmesine veya gönderme işlemini durdurmasına denir. Bu yaklaşım torrentin mantığına aykırıdır. Torrent’ in mantığı paylaşımdır, hit-run yapan kullanıcılar bu mantığa aykırı etmiş olurlar.
Tracker :  Bir tracker o an o dosya için kaç tane seeder ve kaç tane dosyayı indiren kişi olduğunu kaydeder. Kullanıcı programları bu verileri aralıklarla trackera gönderiri böylece sisteme giricek yeni kullanıcılar ve sistemdeki kullanıcılar bağlanılıcak yeni kullanıcılardan haberdar olur . Tracek indirilen dosyayı içermez ve datanın transferiyle bir alakası yoktur.



Torrent Nedir?

Leave a Reply